Miért kell óvatosan bánnunk a vicces ajándékokkal?

Miért kell óvatosan bánnunk a vicces ajándékokkal?

Az ajándékozást sokan kényszernek érzik, mert nem tudják kitalálni, hogy mi az, aminek a másik örülne, amire vágyik. Hatványozottan igaz, ha csak felszínesen ismerjük a másikat, például kollégák esetén. Ezért hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy vicces ajándékokkal nem lőhetünk mellé. Biztos így van ez?
Mindenesetre az ajándékboltok tömött polcai előtt állva jó ötletnek tűnik egy vicces ajándék választása, hiszen magunk is jókat nevetgélünk, miközben nézegetjük, hogy melyik mi fán terem. Ilyenkor abból indulunk ki, hogy ha mi magunk is ilyen jókat mulatunk rajta, akkor a megajándékozottnak is biztosan tetszeni fog, és ő is viccesnek találja majd. Tény, hogy egy napelemes Mr. Bean, Wc papír súlyemelő, gumicsizma fogkefe tartó, olajos hordó flaska, fogyókúrás hűtőmalac és hasonló jópofa dolgok láttán hahotázásban törünk ki, de ettől függetlenül mindig gondoljuk át alaposan, hogy a másik is hasonlóképpen viccesnek találja-e majd, nehogy sértődés legyen a vége!
Annál is inkább, mert pszichológusok szerint a vicces ajándékok többnyire a kapcsolat bizonytalanságát tükrözik: nem ismerjük a másikat, fogalmunk sincs az ízléséről, stílusáról, hobbijáról, egyáltalán az életéről. Egy vicces ajándékot könnyű célzásnak venni valamilyen negatív összefüggésben, ami máris sértődést eredményez. Ám a vicces ajándékoknak van egy olyan üzenete is, hogy bűntudatunk van valami miatt, és azzal szeretnénk jóvá tenni, hogy megnevettetjük a másikat.
Legyünk tehát elővigyázatosak a vicces ajándékokkal! Olyannak szánjuk, akiben biztosak vagyunk, hogy veszi majd a lapot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük