Az evezés sportága

Az evezés sportága

Amikor egy hajót emberi erő kifejtésével, lapátok segítségével hajtunk meg, azt evezésnek nevezzük. Az evezést eredetileg a vízi közlekedés megkönnyítése érdekében találták ki, mára viszont már a kikapcsolódás és a sport területén is előszeretettel művelik.

A szóbanforgó tevékenység igen hasznos sportág, ugyanis minden izomcsoportot megmozgat. Amennyiben megfelelő edzésmunkát folytatnak mellette, nagyszerű módon elősegíti a váz és az izmok egészséges fejlődését. Ilyen módon ezt a sportot már a gyerekeknek 10 éves kortól is javasolják. Hazánkban egyelőre még a kenuzás és a kajakozás mögött háttérbe szoruló tevékenység, amelyet főleg versenysportként folytatnak, de elterjedőben van a túraevezés is.

Az evezés általánosságban egy nagy múltra visszatekintő sportág, amelyet még az ókori görögök is műveltek. A modern evezősport kialakulásának időpontját nagyjából a 18. század elejére teszik, amikor a Temzén rendeztek először londoni kocsmák között evezőversenyeket.

Ez tulajdonképpen jellegét tekintve egy állóképességi sport, amelynek a mai versenytávja 2000 méter szokott lenni. A fiatalabb résztvevők számára rendeznek persze rövidebb távú versenyeket is. A résztvevők számától függően a különböző versenyek alkalmával előfutamokat, középdöntőket és döntőket is rendeznek a szervezők. Ezen versenyeknek és magának a sportágnak az irányítását a Magyar Evezős Szövetség végzi a hazai és nemzetközi színtéren.

A versenyeket többnyire állóvízi pályákon rendezik meg napjainkban, amelyek ki vannak bójázva, de ritkábban folyó vizeken is rendeznek még ilyen eseményeket.

Comments are closed.