Összefoglaló: a villanymotor típusairól röviden

Összefoglaló: a villanymotor típusairól röviden

Ha a villanymotor fogalmát a legegyszerűbben kell megadnunk, akkor azt mondhatjuk, hogy egy olyan szerkezetről van szó, ami képes átalakítani a hozzá szállított elektromos energiát egyfajta forgó mechanikai energiává.

Így amíg mi biztosítjuk az áramforrást, az adott eszközök motorikus mozgása biztosítottá válik általa. Mivel a villanymotorok rendkívül sok gépben megtalálhatóak, érdemes megismerkedni különböző típusaival, amiket az alábbiakban felsorolunk:

  1. A) UNIVERZÁLIS

Ez egy kevésbé ismert és gyakran használatos típusa a motoroknak, ami egyenárammal (röviden DC) és váltakozó árammal (röviden AC) is tud funkcionálni. Elmondható, hogy jellemzően kisebb méretű eszközökben található meg.

  1. B) VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ (azaz AC)

Legismertebb és gyakoribb formája a váltkozóáramnak az, ami otthonunk fali konnektoraiban is elérhető. Tárolásra nem alkalmas, de egyenáramból is átalakítható. A váltakozó árammal forgó villanymotorok sokkal nagyobb hatásfokkal tudnak működni, mint a többi típus. Ezért az ipari gépekben és nagyobb járművekben ez a leggyakoribb fajta.

  1. C) EGYENÁRAMÚ (azaz DC)

Az úgynevezett egyenáram egyik legjobb tulajdonsága, hogy alkalmas a tárolásra, így akár akkumulátorokban is „eltehető”. Az egyenáram által működő motorokról elmondható még, hogy egyenletesen és kis fordulaton, valamint nagy nyomatékkal is tudnak működni. Mivel hatásfokuk az idő múlásával mérséklődik, ezért főleg kisebb és egyszerűbb villanymotor esetében ideális alkalmazásuk.

Comments are closed.