A profik és az amatőrök közötti különbség

A profik és az amatőrök közötti különbség

Kezdtem észrevenni (részben saját kudarcaim miatt), hogy van egy olyan képesség, amely annyira értékes, hogy kiemelkedővé tesz az élet bármely területén, függetlenül attól, hogy mivel kell szembenéznem.
Mi ez a készség és hogyan lehet fejleszteni? Beszéljünk erről most.

Tavaly nyáron Todd Henry-vel beszéltem. Todd sikeres szerző, és nagyszerű munkát végez az értékes munkák következetes kidolgozásával. Én viszont figyelemre méltó munkát végzek azzal, hogy ellentmondásos alapon megkérdőjelezhető munkát végzek. Elkezdtem ezt elmagyarázni Toddnak …

– Ez klassz – válaszolta Todd. „Csak akkor írok, ha motivált is vagyok. Véletlenül motivált voltam minden nap reggel 8-kor.”

Nem számít, miben próbálsz jobb lenni, ha csak motiváltan végzed a munkát, akkor soha nem leszel elég következetes ahhoz, hogy profivá váljál. Annak a képessége, hogy mindennap megjelenj, betartsd az ütemtervet, és elvégezd a munkát – különösen, ha nincs kedved hozzá – rendkívül értékes.

Láttam ezt saját tapasztalataim szerint …

Amikor nem hagyom ki az edzéseket, életem legjobb formájába kerülök. Amikor hetente írok, jobb író leszek. Amikor naponta utazom és előveszem a fényképezőgépemet, jobb fotókat készítek.

Ez egyszerű és hatalmas. De miért olyan nehéz?

 

A profizmus fájdalma

 Nem könnyű megközelíteni a céljaidat – bármilyenek is legyenek – egy profi hozzáállással. Valójában fájdalmas profinak lenni.

A dolog egyszerű ténye, hogy legtöbbször következetlenek vagyunk. Mindannyiunknak vannak céljai, amelyeket szeretnénk elérni, és álmaink, amelyeket szeretnénk megvalósítani, de nem mindegy, hogy miben próbálunk jobbak lenni. Ha csak akkor végezzük el a munkát, amikor kényelmes vagy izgalmas, akkor soha nem leszünk elég következetesek a figyelemre méltó eredmények eléréséhez.

Garantálhatom, hogy ha sikerül bevezetned egy szokást, és továbbra is ragaszkodsz hozzá, akkor lesznek napok, amikor kedved lesz abbahagyni. Amikor vállalkozást alapítasz, lesznek napok, amikor nincs kedved megjelenni. Amikor az edzőteremben jársz, lesznek olyan szettek, amelyeket nincs kedved befejezni. Amikor eljön az írás ideje, lesznek napok, amikor nincs kedved gépelni. De folytatni, amikor bosszantó vagy fájdalmas vagy megerőltető… ez különbözteti meg a profit és az amatőrt.

A profik betartják az ütemtervet, az amatőrök hagyják, hogy az élet megakadályozza őket. A profik tudják, hogy mi a fontos számukra, és céltudatosan törekszenek rá, az amatőröket az élet sürgős helyzetei leállítják.

A profivá válás nem azt jelenti, hogy munkamániás leszel. Ez azt jelenti, hogy jól tudsz időt szakítani arra, ami számodra fontos – főleg, ha nincs rá kedved – ahelyett, hogy eljátszanád az áldozat szerepét, és hagynád, hogy az élet eseményei befolyásoljanak.

Comments are closed.