A karácsonyi ajándék történelmi aspektusa

A karácsonyi ajándék történelmi aspektusa

Az egyik fő ok, amiért karácsonyi ajándékot adunk és kapunk, az, hogy emlékezzünk a bölcsek által Jézusnak adott ajándékokra: tömjén, arany és mirha.

Arany: társul a királyokkal, és a keresztények úgy vélik, hogy Jézus a Királyok Királya.

Tömjén: olykor az egyházak istentiszteleténél használják, és megmutatta, hogy az emberek Jézust imádják.

Mirha: egy parfüm, amelyet a holttestekre tesznek, hogy jó illatot éreztessenek; a keresztények úgy vélik, hogy ez megmutatta, hogy Jézus szenvedni fog és meghalni.

Maga a karácsony valóban egy nagy karácsonyi ajándékról szól, amelyet Isten 2000 évvel ezelőtt adott a világnak – Jézus! Az egyik leghíresebb bibliai vers, János 3:16, ezt mondja: „Isten annyira szerette a világot, hogy egyszűlött Fiát adta, hogy aki hisz benne, ne vesszen el, hanem örök élete legyen”.

A világ minden táján családok és barátok lepik meg egymást a karácsonyi ajándék által. A legtöbb gyermek világszerte hisz a karácsonyi ajándékhordozóban. Ez gyakran Szent Miklós, Mikulás vagy a karácsonyfa, de Németország egyes részein úgy gondolják, hogy ez a kereszténység, Spanyolországban pedig a bölcsek, Olaszország egyes részein pedig azt hiszik, hogy ez egy Befana nevű idős hölgy.

A karácsonyi ajándék különböző helyeken van elhelyezve. Európa nagy részében az ajándékokat cipőben vagy csizmában hagyják, amelyet a gyerekek vesznek ki. Olaszországban az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az ajándékokat harisnyában hagyják, gyakran egy kandalló mellett lógva. Sok országban a barátok és a család számára készített ajándékok a karácsonyfa alatt maradhatnak. Az Egyesült Királyságban gyakran karácsony reggelén nyitják meg őket az egész családdal együtt.

Az ajándékokat a világ különböző napjain nézik meg. A legkorábbi ajándékokat december 5-én, Szent Miklós estéjén nyitják meg, amikor a tízfős holland gyerekek megkapják az ajándékokat. Szent Miklós napján (december 6-án) Belgiumban, Németországban, Csehországban és néhány más európai országban a gyerekek megnyitják ajándékaik egy részét.

Az ajándékozás egyik legnépszerűbb módja az olyan csoportokban, mint az egyesületek, az iskolai osztályok és a munkahely, a „Titkos Mikulás” megrendezése. Itt húzzák ki egy kalapból (vagy más elemből) a csoport más tagjainak nevét. Ezután következik a karácsonyi ajándék vásárlása annak a személynek. Az ajándékok kiosztásakor minden ember megkapja az ajándékát, de fogalma sincs arról, hogy a csoport melyik tagja vásárolta nekik!

Comments are closed.