Hogyan kell elképzelni egy FFP2 szájmaszk működését?

Hogyan kell elképzelni egy FFP2 szájmaszk működését?

A légzésvédő maszkok, mint az FFP2 szájmaszk, segítenek megvédeni a légutakat a káros mikroorganizmusok és részecskék behatolásától. Ez a fajta maszk megvédi légzőszerveinket a füsttől, portól, aeroszoloktól és mikroorganizmusoktól, és így hatékony védelmet nyújt számunkra a COVID-19 fertőzéssel szemben.

Védelmi funkciója Európában az EN 149 szabvány szerint van szabványosítva. Magát a terméket is el kell látni a szükséges tanúsítvánnyal, amely igazolja, hogy megfelelt a biztonsági, hatékonysági és minőségi teszteken.

A maszk különböző szűrőanyagokból készülhet, amelyek egy közös tulajdonsággal rendelkeznek: megfelelő mennyiségű káros részecskét képesek felfogni a levegőből. Ezért a hatékony szűrő a maszk legfontosabb része.

Az FFP2 szájmaszk esetében a részecskék csapdába esnek a szálakban, amikor pókhálóként érintik őket. Plusz egy kulcsfontosságú jellemző: az elektrosztatikus szűrők mágnesként működnek, és vonzzák a részecskéket, amelyek egyébként kiszökhetnek.

A légzésvédő maszkokat három szűrési osztályban gyártják: FFP1, FFP2 és FFP3, míg maga az FFP rövidítés az angol “Filtering Face Piece” kifejezésből származik. Vásárlás előtt tudnia kell, hogy mire fogják használni a maszkot (vagyis mitől kell konkrétan megvédenie minket), majd ennek megfelelően kell választani. Ha meg akarja védeni magát a COVID-19 ellen, válassza az FFP2 szájmaszkot vagy FFP3 típust, (ne feledje, hogy csak néhány ebbe az osztályba tartozó maszk képes szűrni a koronavírus méretű részecskéket).

Az FFP2 szájmaszk védelmet nyújt a legfinomabb por és aeroszol részecskék ellen, és ha ezek a maszkok 0,11 µm-es részecskéket (COVID-19 koronavírus részecskeméret) képesek szűrni, hatékony védelmet nyújtanak a vírus ellen. Az FFP2 szájmaszknak a levegőben lévő részecskék legalább 94% át be kell tudni elméletileg és gyakorlatilag fognia.

Comments are closed.